Cum să renunți la o relație nocivă?

Respect, iubire, ajutor reciproc. Sunt acestea valorile relației tale? Când te-ai uitat cel mai recent către relația pe care o ai cu partenerul tău și te-ai întrebat: aceste valori mai sunt încă actuale? Le mai respectăm?

Relațiile disfuncționale, nefericite, pot fi atât acelea de iubire, cât și cele profesionale, de familie sau doar de prietenie. Am aflat, de la psihologul Keren Rosner, cum ajungem în astfel de situații și cum putem ieși din ele.

Într-o relație nefericită ajungem printr-o alegere nepotrivită. De la început alegem pe cineva după criteriile: îmi place, m-a impresionat sau m-a stârnit atât de mult încât vreau să îmi demonstrez că pot să fiu în relație cu acea persoană. 

Ajungem, într-un final, în relația dorită dar, este, de la început, una care nu functionează: nu-ți aduce fericire, nu-ți aduce mulțumire, dar totuși insiști cu speranța falsă că ceva se va întâmpla. Dar această minune nu se va întâmpla, pentru că doi oameni dacă nu sunt compatibili, nu se iubesc suficient și dacă nu doresc să clădească acea relație nu se poate întâmpla nimic.

PE SCURT, DIN INTERVIUL CU PSIHOLOGUL KEREN ROSNER

Ajungem deseori în aceste tipuri de relații și ne spunem că nu putem ieși din ele. În realitate, adevărul este că nu vrem să ieșim din ele. Rămânem ancorați în relații care ne fac nefericiți și care devin nocive tocmai din cauza unui atașament și avem impresia că fără acea persoană viața noastră s-ar sfârși. E important să ne aducem aminte că nu ne-am născut în această relație și ne putem gestiona viața foarte bine și fără ea. Putem vorbi de câteva cazuri particulare: acumulăm frustrări și ne dăm seama că nu mai putem merge mai departe și accesăm despărțirea într-un moment în care realizăm că relația nu ne aduce niciun beneficiu. Simțim că nu vrem să mai ajungem acasă, nu ne mai dorim partenerul lângă noi dar totuși rămânem în relații din motive ce țin de părerea oamenilor din jur și a unor gânduri fără consistență: partenerul a stat lângă mine atâta timp, nu îi pot face așa ceva. 

Psihologul Keren Rosner compară refuzul de a ieși dintr-o astfel de relație cu o condamnare la penitență pentru toată viața. Asta ne dorim de la viața noastră? Cu siguranță, nu!

Așa cum multe lucruri pe care le-am făcut de-a lungul vieții au fost grele sau chiar dureroase, precum primii pași, intratul la facultate, găsirea unui job, așa e și această decizie care, o dată luată însă, ne va echilibra viața și ne va da o șansă reală la fericire. Tot psihologul atrage atenția asupra faptului că, dacă rămâi într-o relație care nu îți face bine, asta te va influența negativ în toate planurile vieții tale. 

CUM PROCEDEZI CÂND NU ȘTII CE DECIZIE AI VREA SĂ IEI? IEȘI SAU NU DIN RELAȚIE?

Varianta comparării beneficiilor aduse de relația în care ești are și avantaje, dar și dezavantaje. Sfatul specialistului este a ierarhiza toate lucrurile bune pe care tu crezi ca ți le aduce relația actuală. E important ca partenerul să-ți gătească, să-ți facă cadouri sau să fie alături de tine necondiționat, sau mai mult contează pentru tine să existe o chimie reciprocă, viața sexuală să fie una activă și intensă și să fii fericit/ă? Răspunde-ți la toate aceste întrebări. 

VORBIM CU CEI DIN JUR DESPRE RELAȚIA NOASTRĂ?

Dorința de a împărtăși detaliile relației noastre cu cei din jur o avem cu toții, într-o mai mare sau mai mică măsură. Dar, oare cât de important e cum este văzută relația noastră prin ochii subiectivi ai apropiaților? Întotdeauna, chiar și din bună intenție, prietenii, familia și cei cărora ajungem să le oferim detalii din casă, vor analiza și judeca ceea ce le spunem prin filtrul experiențelor pe care ei le-au avut, sau prin a credințelor lor. 

De aceea, ideal ar fi ca toate deciziile pe care le luăm legate de relația cu partenerul, să le luăm singur, prin singurul filtru care ar trebui să conteze: acela al fericirii de cuplu, în care atât inima, cât și mintea au roluri esențiale. Despre situațiile în care există situații de violență fizică și verbală sau alcoolism în relațiile de cuplu, psihologul Keren Rosner vorbește, pe larg, în interviul pe care mi l-a acordat.