Aparitia unui articol in presa, potrivit caruia “Un prezentator cunoscut sufera de o anomalie grava” (titlul dat de publicatia respectiva), care face referire la mine, mi-a adus aminte de primul moment in care am realizat ca vederea mea nu functioneaza la capacitate maxima. A fost intr-o zi la gradinita, cand invatatoarea mea se chinuia sa ma invete culorile.

Nu va pot spune cat de frustrant e pentru un copil sa nu inteleaga de ce nu poate invata toate nuantele creioanelor de colorat, mai ales ca eram singurul din clasa mea aflat in aceasta situatie.

orange.ro

Concluzia invatatoarelor: Poate invata mai greu. Dar eu am ramas urmarit de acest episod multi ani dupa, pana am aflat, cu adevarat, care era problema mea de atunci. In urma unui consult oftalmologic, la 18 ani, am aflat ca sufar de discromatopsie, o lipsa de perceptie a culorilor. A celor nuantate, as adauga eu, pentru ca pe cele de baza de recunosc imediat.

Cauza este una genetica, deci practic, eu niciodata nu am invatat sa percep culorile asa cum o face majoritatea oamenilor. Nu stiu daca lumea vazuta prin ochii mei arata altfel sau nu, daca culorile sunt mai nuantate sau nu. Va pot spune, in schimb, ca mi-as dori ca micutii de azi sa afle din timp de anomalia asta daca sufera de ea, sa nu isi mai puna milioane de intrebari total fara niciun ajutor.

Prin urmare, dragi parinti, urmati sfatul medicului si mergeti cu copilul la control! Sanatosi sa fim!

Mai jos, cateva informatii despre discromatopsie, culese de pe site-ul sfatulmedicului.ro (articolul integral il gasiti pe site)

Majoritatea tulburarilor de simt cromatic sunt mostenite genetic, fiind mult mai frecvente decat cele dobandite si afecteaza mult mai frecvent barbatii decat femeile. Exista si tulburari in perceperea culorilor dobandite; acestea sunt determinate de inaintarea in varsta, de anumite boli sau de traumatisme ale ochiului.

Simptome

Simptomele discromatopsiei variaza de la o persoana la alta; unii pacienti nu sunt capabili sa recunoasca rosul, verdele si albastrul sau nuante ale acestor culori. Daca forma de discromatopsie nu este severa persoana nici nu realizeaza ca percepe lumea colorata diferit fata de ceilalti; poate percepe nuante ale culorilor, dar nu poate deosebi rosu de verde desi recunoaste galbenul si albastrul. De obicei discromatopsiile sunt pe linia rosu-verde (daltonism). In discromatopsiile severe, nu este perceputa nici o culoare, ci doar nuante de gri, alb si negru.

elefant.ro%20

Tulburarile de simt cromatic mostenit genetic afecteaza ambii ochi, iar cele dobandite sunt, de obicei, unilaterale sau pot afecta mai mult un ochi decat pe celalat. Literatura de specialitate arata ca 8% din barbati prezinta daltonism. Aceste tulburari sunt mostenite genetic, prezente de la nastere, ireversibile si netratabile.

Investigatii

Metodele de testare constau in recunoasterea culorilor si denumirea lor.
Testul plansa pseudoizocromatica: se cere subiectului sa priveasca un patrat cu puncte colorate care realizeaza un pattern (o litera sau un numar) si sa recunoasca imaginea alcatuita din punctele colorate. Persoanele ale caror vedere cromatica este intacta, pot recunoaste aceste pattern-uri, cei cu discromatopsie nu vor recunoaste sau vor identifica doar anumite litere sau cifre.

Testul de ordonare a culorilor: este folosit pentru investigarea discromatopsiilor dobandite dar si pentru a evalua severitatea discromatopsiilor mostenite. Se ordoneaza nuantele unei culori in functie de o culoare de referinta.
Testele pentru depistarea daltonismului sunt obligatorii pentru cei care doresc sa obtina permisul de conducere si pentru alte categorii de persoane cu anumite profesii.
Diagnostic precoce

Discromatopsiile pot avea un impact considerabil asupra vietii individului, afectand dezvoltarea cognitiva (invatarea si citirea) si putand limita optiunile profesionale. De aceea, diagnosticul tulburarilor de simt cromatic trebuie facut cat mai devreme, in jurul varstei de 3-5 ani. Monitorizarea perceptiei vizuale este recomandata a fi realizata cel putin o data, inaintea inscrierii la scoala, de preferinta intre varsta de 3-4 ani.